VDS nedir? VPS Nedir? Farkları nelerdir?

17 May 2014

sanal sunucu

Merhaba,

Bu yazımızda müşterilerimizin merak ettiği VDS ve VPS kavramlarını açıklamaya çalışacağız.

VDS Nedir?

VDS’ in açılımı “Virtual Dedicated Server” yani Türkçe çevirisiyle “Sanal Adanmış Sunucu” anlamına gelmektedir. VDS’ in temel mantığı; kaynakların kişiye özel kaynaklarda ayrı bir işletim sisteminde çalışmasıdır. Kaynaklardan kastımız ; İşlemci, bellek ve depolama alanıdır. Kaynaklar tamamen kişiye adanmış olduğu için kullanımda ki miktar kaynağınızdan düşerken, boştaki kaynak kullanılmak üzere bekletilmektedir. Bu sayede daha etkin ve stabil bir performans hedeflenmiş olur.

VPS Nedir?

VPS’in açılımı “Virtual Private Server” yani Türkçe çevirisiyle “Sanal Özel Sunucu” anlamına gelmektedir. VPS’in temel mantığı ise; aynı işletim sistemi üzerinde kişiye özel olmayan (tahsis edilmemiş) ortak kaynak kullanımının yapıldığı bir çalışma sistemidir. Ortak kaynaklar yine ; İşlemci, bellek ve depolama alanıdır. Kaynaklar ortak kullanım değerine sahip olduğu için kullanım yaptığınız miktar kaynağınızdan düşerken, kullanım yapmadığınız miktar bir başka kişinin kullanması üzerine havuzda bekletilecektir.

VDS ve VPS arasındaki farklar nelerdir?

Temel fark kaynak aktarımı ile alakalıdır. VDS de kaynaklar size tahsis olarak çalışırken. VPS de kullanmadığınız kaynağınız başka VPS’ e aktarılması söz konusudur.

Hangisi daha performanslıdır ?

Kaynak aktarımını baz alırsak; VDS daha performanslı bir sisteme sahip olacaktır.

VPS sistemlerinde ise Optimize Çalışması neticesinde aynı performansı alabilirsiniz.

Hangisi Profesyonel seviyeye hangisi genel seviyeye hitap eder ?

VDS sistemleri Fiziksel Sunucunun davranışlarına daha yakın oldukları için daha Profesyonel olarak görülebilir.

VPS sistemleri ise Genel Seviyeye hitap edebilir. Bu seviye kavramı genellikle yönetilebilirlik açısından belirtilmekte.

Yönetebilirlik kısmını açarsak ; VDS sistemlerine Fiziksel Sunucu’ da işlemlerinizi yaptığınız KVM bağlantısı gibi, Virtual KVM gibi Sanallaştırılmış ortamlarla direkt olarak müdahale edebilirsiniz.

VPS sistemlerinde ise sadece Konsol Erişimi gerçekleştirebilirsiniz. Konsol Erişminde cihazın BIOS kısımlarına müdahale edemezken, VDS ‘de BIOS ve diğer işlevleri kontrol edebilirsiniz.

Kısaca VDS ve VPS kavramlarını açıklamış olduk.

Sonuç olarak VDS; kaynaklarının sadece kendisine hizmet etmesini isteyen, gelişmiş yapıda sanal sunucusunu yapılandırmak isteyen kişilere hitap edebilir.

VPS ; Yönetim kolaylığı daha basit ve hızlı bir yapıda olan işlemlerini yönetim seviyesinde pratikleştiren kişilere hitap etmekte.

Bünyemizde ki hizmetlerde şuan için

VDS kapsamında Windows Serisi işletim sistemleri ve Linux Derlemelerini kurabilmekteyiz.

VPS kapsamında ise OpenVZ sanallaştırma altyapısını kullandığımız için sadece Linux derlemelerini kurabilmekteyiz. Bu konuda sizin için en önemli değişkenler arasında yer alabilir.

OpenVZ, XEN, KVM… Bu kavramlarıda umarım diğer yazılarımızda ilerleyen günlerde bahsederiz.

YAZAR : Arif ÇETİNER
Chat on WhatsApp