Laravel Projenizin Sunucuya Yüklenmesi

29 Eyl 2021

Laravel

Herkese merhaba,

Bu yazımızda son yıllarda oldukça popüler olan Laravel Framework'unun sunucuya kurulmasından bahsedeceğiz.

Öncelikle; Laravel'in sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için, minimum VPS ya da Sanal Sunucu hizmeti tercih etmenizi öneriyoruz.

Örneği Plesk panel üzerinden aktarıyor olacağız.

Sunucunuza Plesk kurulumu yaptıktan sonra öncelikle sunucunuzun aşağıdaki özellikleri karşıladığından emin olun.

NOT: Minimum özellikler Laravel sürümlerine göre farklılık gösterebilir. Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle Laravel 8 baz alınmıştır.

Laravel'in minimum sistem gereksinimleri

Ardından Plesk panelimizdeki Hosting Settings ayarlarından document root ayarı yapacağız. Bu kısım oldukça önemli, zira Laravel'in sorunsuz çalışması için yerel ortamınıza benzer bir yapı kurmanız en rahat kullanımı sağlayacaktır.

Laravel'de proje dizin yapısı genellikle proje_klasörü > Laravel'in dosyaları ve yine bu dizinin içerisinde yer alan public dosyası şeklindedir.

Laravel, document root olarak public dizininden çalışır. Örneğin projemizi httpdocs dizininin içine atmışsak, Document Root ayarımız aşağıdaki şekilde olmalıdır;

httpdocs/proje_klasörünüz/public

Bu sayede proje_klasörünüz içerisindeki dosyalara dış dünyadan erişim olmayacak, sadece bu dizinin altındaki public dizinine erişim gerçekleşebilecektir.

Buna uygun olarak projemizi sunucuya gönderdikten sonra SSH ile sunucumuza bağlanıyoruz. Aşağıdaki komut ile proje dizinimize gidiyoruz. Siz, kendi dizin yapınıza göre uyarlayabilirsiniz.

cd /var/www/vhosts/alanadiniz.com/httpdocs/proje_klasörünüz

Ardından php artisan storage:link komutunu tetikleyerek, storage içindeki resim dosyalarımız için public içerisine kısayol oluşmasını sağlıyoruz. Bu sayede, Laravel projemizde Storage özelliği ile resim yükleme işlemi yaptıysak, resimlerimizin websitemizde görünür olmasını sağlamış olduk.

Ardından .env dosyamızın içerisindeki APP_NAME, APP_URL, DB_DATABASE, DB_USERNAME, DB_PASSWORD alanları varsa ihtiyacınıza göre diğer alanları doldurarak kaydettiğimize emin oluyoruz.

Son olarak, .env içerisindeki APP_DEBUG kısmının false seçili olduğundan emin oluyoruz. Websitemizdeki olası hataların açığa çıkmasını istemeyiz. Bu sayede, bu gibi durumlarda Laravel 500 Server Error sayfası gösteriyor olacak.

Daha detaylı bilgiler için Laravel'in resmi dokümantasyonunu takip etmeyi unutmayın.

YAZAR : Boran BAR
Chat on WhatsApp